Weblink, museer

Oversigts hjemmesider

Hjemmesider der i sig selv er linksamlinger

Virtual arms and armour museum

Hollandsk hjemmeside med stor oversigt over våbenmuseer og lignende i hele verden. Derudover en del henvisninger til våbenhistoriske ressourcer, hovedsageligt fra oldtid, middelalder og renæssance.


Belgien


Royal Museum of the Armed Forces and Military History, Brussels, Belgium


 Danmark


Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum

Kæmpehangar fra 2. Verdenskrig er rammen om det danske totalforsvars historie.

I Danmarks største garnisonsby findes det eneste museum, som viser udstillinger fra alle grene af det danske totalforsvar. Museet har desuden omfattende udstillinger om besættelsestiden 1940 – 1945.

Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum viser mange spændende udstillinger om den store udvikling, som er sket inden for Hæren, Flyvevåbnet, Hjemmeværnet, Politiet og Redningsberedskabet (tidligere Civilforsvaret) med vægten på tiden efter den 2. Verdenskrig.

Endvidere findes på museet meget omfattende udstillinger om besættelsestiden i Danmark 1940 – 1945 samt om Aalborg som den vigtigste garnisonsby i Danmark gennem mange år.

Museet har til huse i en militærhistorisk interessant bygning i Aalborgs vestlige del – en kæmpehangar med sidebygninger, som tyskerne lod opføre på den vandflyveplads, de etablerede i Aalborg i 1940 – i sig selv en interessant oplevelse. Der er i de over ca. 10000 m2 udstillinger lagt vægt på, at gæsterne skal have mulighed for at komme tæt på og berøre de udstillede genstande. For børnene er der masser af muligheder for at prøve mange ting og udforske det indre af f.eks. pansrede køretøjer og jagerfly. 


Besættelsesmuseet (Den Gamle By Århus)

Ville du hjælpe, hvis et jødisk ægtepar på flugt fra nazisterne, bankede på din hoveddør…?

Og ville du ”stikke” en kammerat og redde dit eget skind, eller tie – med frygt for at blive tortureret – hvis du sad i forhørsstolen overfor en Gestapomand…?

Det er nogle af de dilemmaer, du kan tage stilling til, hvis du besøger Besættelsesmuseet i efterårsferien. I det nyrenoverede museum i Aarhus’ tidligere politistation, der i 1944-45 var det tyske sikkerhedspoliti Gestapos hovedkvarter, fortælles den dramatiske historie om Aarhus under besættelsen 1940-45.

Kom helt ind under huden på frihedskæmpere, tyske soldater og helt almindelige aarhusianere – og tag selv stilling til de moralske dilemmaer, som mange stod i, mens de forsøgte at klare sig gennem krigen.

Bliv også klogere på hverdagen i Aarhus under besættelsen, præget af rationering, mørklægning og bomber i natten.


Bornholms Forsvarsmuseum, Rønne

Bornholms Forsvarsmuseums samling indeholder et væld af historiske genstande forbundet med Bornholms militærhistorie. Samlingen inkluderer desuden genstande fra allierede, tyske og sovjetiske hære, samt fra det danske forsvar gennem flere hundrede år.


Bunkermuseum Hanstholm

På Bunkermuseum Hanstholm kommer du tæt på 2. Verdenskrig i den stærkeste tyske fæstning i Danmark.

Museets enorme bunker var hjem for 90 tyske soldater, men rummede også en af de enorme 38 cm-kanoner. Flere af bunkerens rum er ført tilbage til deres oprindelige udseende, så man kan fornemme, hvordan soldaterne levede. I andre rum findes spændende særudstillinger – f.eks. om 38 cm-kanoner, Olsen-Banden i Jylland eller slagskibet ”Bismarck”.

I museets moderne udstillingsbygning, Dokumentationscentret, er der spændende udstillinger om de mennesker, som levede i og omkring bunkerne samt om de våben, der blev brugt i ”Atlantvoldens” bunkere.

Museet ligger placeret i noget af Danmarks smukkeste natur på kanten af Vesterhavet og Nationalpark Thy.

Hele sommeren kan man køre med det gamle ammunitionstog, som kører gennem nogle af de store bunkere.


Danmarks Flymuseum, Stauning Lufthavn, Skjern

Danmarks Flymuseum er et 7600 m² stort, moderne og levende flymuseum med 50 danske og udenlandske luftfartøjer fra 1911–2000. Bl.a. svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere.


Det Nationalhistoriske Museum - Online 3D udstillinger

Virtuelle ture

Nåede du ikke at opleve særudstillingen på museet, eller kunne du tænke dig at gense den? Eller vil du se hvordan museet og slottet har udviklet sig gennem tiden? I menuen til venstre er der mulighed for at vælge at gå på opdagelse i et udvalg af Det Nationalhistoriske Museums særudstillinger i virtuel 3D udgave og se hvordan Frederiksborg Slot har udviklet sig. Onlinepræsentationen giver mulighed for at gense de udstillede genstande, zoome ind på værkerne og læse uddybende information om udstillingen.


Det Nationalhistoriske Museum - 1864 Krigen der ændrede Danmark i 3D

1864 - Krigen der ændrede Danmark

Fik du ikke set den populære særudstilling "1864 - Krigen der ændrede Danmark"? Hvis du ikke nåede at se udstillingen om krigen i 1864, eller gerne vil gense den spændende udstilling, så har du nu muligheden på denne virtuelle tur. Du kan både zoome ind på værkerne og få uddybende information. Præsentationen er udarbejdet af Hans Nyberg. God fornøjelse.


Fyns Militærhistoriske Museum, Odense

Museet har en unik samling af effekter fra de ca. 2500 danske soldater, som gik i engelsk tjeneste på en treårig kontrakt 1945 – 48. Danskerne gjorde tjeneste i 42 regimenter i 19 lande.

Der udstilles effekter og fortælles om danskeres tjeneste i udlandet fra 2. verdenskrig og frem til nutiden, herunder særlige afsnit om Det Danske Kommando i Tyskland, Den Danske Brigade i Sverige, hvor 4800 landflygtige danskere gjorde tjeneste, tjeneste i Mellemøsten 1956 – 67 og 51 hold på Cypern 1964 – 74.

Særligt afsnit om alle de jyske regimenter, der under krigen efter tysk ordre blev flyttet til Fyn, hvor vi har historier fra alle berørte byer.

Museet optræder som ” paraplyorganisation” for de omkring 20 forsvarsvenlige organisationer på Fyn, som kan få hjælp og anvende museet lokaler m.m.

Museet er erklæret demensvenligt og har en aftale med kommunens plejehjem om at vi arranger besøg og rundvisning. 


Hjemmeværnsmuseet, Frøslevlejren

Den bærende idé i Hjemmeværnets Historiske Udstilling “Hjemmeværnet – i takt med tiden” er, at beskrive Hjemmeværnets udvikling set i forhold til begivenheder i den omgivende verden.

Udstillingen viser udviklingen i uniformer og udrustning samt materiel for de forskellige typer af underenheder, der har været under Hjemmeværnet gennem tiden.

Der vises, hvad en Hjemmeværnssoldat fik udleveret i 1957 og 1987 samt i 2013.


Koldkrigsmuseum Langelandsfort, Bagenkop

I dag er fortets historie en ganske anden: Her fortælles koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden: Oplev f.eks. den særlige stemning i ubåden ”Springeren”, gå ombord på minestrygeren ”Askø” og stå ansigt til ansigt med det legendariske kampfly MIG-23. Koldkrigsmuseet huser desuden en komplet sektion af Berlinmuren.

Museets permanente udstillinger viser intense historier fra en tid, da verden var delt op i to. Her møder man f.eks. de to danske spioner, der blev ”glemt” i Polen, og den verdensberømte danske fotograf Jacob Holdt, som kom i KGBs søgelys.

Udstillingerne viser også omfanget af den militære trussel på den anden side af Østersøen: Langelandsfortet udstiller bl.a. et eksemplar af Blücher-ordenen, som østtyske soldater havde fået overrakt for tapperhed i tilfælde af at DDR var kommet i krig….

Hvis 3. Verdenskrig var blevet en realitet, skulle Danmarks Radio have sendt fra et ganske særligt nødstudie i en sikret bunker. Nødstudiets originale indretning kan nu ses på koldkrigsmuseet. Sammen med bl.a. et nødhospital fra Ærø fortæller nødstudiet om det civile beredskab under den kolde krig.


Krigsmuseet (Tøjhusmuseet), København

På Krigsmuseet kommer du helt tæt på Danmarks krige. Rejs med en ung dansk soldat til det krigshærgede Afghanistan, gå på opdagelse blandt modellerne af historiske krigsskibe fra den danske flåde, udforsk historierne om 21 danske krige de sidste 500 år og se nærmere på vores skatkammer, der rummer enestående krigsklenodier fra hele verden.


Pansermuseet i Oksbøl

Museet er Danmarks største samling af militær panserkøretøjer og andre effekter, der har forbindelse til panservåbnets udvikling i det danske forsvar. De pansrede køretøjer har alle været i anvendelse i den danske hær i perioden fra 1945 til d.d. Kampvognsudstillingen indeholder et eksemplar af alle de kampvogne, der har gjort tjeneste i den danske hær siden 1945. Udover kampvogne indeholder museet også diverse historiske våben og uniformer, de historiske våben bliver kun udstillet ved annoncerede events.

Her på museet webside kan du se oplysninger om samlingen af køretøjerne og de andre effekter i samlingen. Hærens Kampskole Køretøjshistoriske Samling er drevet af en forening, hjemmehørende på museet. Foreningen danner rammen om alle de aktiviteter, der foregår på museet. .

Museet ligger i samme bygning, hvor museet Danmarks Brandbiler også høre hjemme.


Panzermuseum East, Slagelse

PanzerMuseum East er Skandinaviens største private samling af militærkøretøjer fra Warszawa-pagten. Hos os finder du kampvogne (tanks), pansrede mandskabsvogn, pansrede infanteri-kampkøretøjer, selvkørende og trukket artilleri, jord-til-luft missilesystem, felthospital, lastbiler, jeeps, uniformer, medaljer, udmærkelser samt teknisk materiel som motorer, ildledning, radiokommunikation, samt motorcykler.


Sea War Museum, Thyborøn

Museet har fokus på Første Verdenskrig i Nordsøen med hovedvægt på verdenshistoriens største søslag, på Jyllandsslaget, som fandt sted ud for den jyske vestkyst i 1916.

I Danmark ligger museet på neutral grund, og allerede i indgangsdøren bliver publikum mødt af museets motto: ”Krig er en tragedie og skal ikke forherliges, men historien skal fortælles, og ofrene bør huskes.” Vi har ingen fjender. Det er krigen selv, som, er fjenden.

I tilknytning til museet er der i klitterne ud mod havet anlagt en mindepark for Jyllandsslaget, som efter manges opfattelse er det smukkeste eksempel på ”landart” i Danmark. Mindeparken består af store granitblokke, der er formet som skibsstævne og hver især repræsenterer et af de sunkne skibe.


Silkeborg Bunkermuseum

Vi arbejder primært med at  formidle historien om staben på Silkeborg Bad i 1943-45, samt flygtningeperioden med de tyske flygtninge fra 1945-47 - med den viden vi har i dag.

Facitlisten er ikke til stede endnu og det er faktisk det der driver os mest. Vi finder hele tiden nye brudstykker, der kan kaste lys over historien.
Vi mødes ofte i Søvilla, dels på vores faste månedlige møder og i individuelle arbejds- og interessegrupper.


Skanderborg Bunkermuseum

Oplev det spændende bunkermuseum nede i en ægte bunker! I museumsbunkeren, som er delt i en dansk og tysk del finder du information om bunkerbyggeriet, Luftwaffegeneralernes opgaver og den tophemmelige ENIGMA-kodemaskine! Se også fortællingerne om besættelsestiden og hverdagslivet under besættelsen.


Tirpitz-bunkeren, Blaavand

Den gamle kanonstilling ligger som en kolos i sandet og gemmer på historier fra Atlantvolden, Hitlers enorme bunker-projekt. Indgangen til bunkeren er gennem en underjordisk udstillings-tunnel fra Tirpitz. Tag en god ven i hånden og gå på opdagelse i den mørke kanonbunker fra Anden Verdenskrig.


 

Iran


The Islamic Revolution and Holy Defense Museum, Iran


 

Nederlandene


National Military Museum, Soest, Netherlands


 

Nepal


Military Museum, Kathmandu, Nepal


 

Polen


National Museum, Krakow, Poland


 

Portugal


Museo Militar de Lisboa, Portugal


 

Rusland


Central Armed Forces Museum, Moscow, Russian Federation


Military Historical Museum of Artillery, Engineers and Signal Corps, St. Petersburg


 

Sverige


Livrustkammaren, Stockholm


Skokloster, Sverige


 

Tyskland


Rustkammeret, Staatlisches Kunstsammlungen Dresden


 

UK


Churchill War Rooms, London


HMS Belfast, London


Imperial War Museum, London


International Committee for Museums and Collections of Arms and Military History


National Army Museum, London


National Maritime Museum, Greenwich, London


Royal Air Force Museum, London


Royal Armouries, Leeds og London


The Household Cavalry Museum, London